SCHIEDAM
Schiedam kisváros Rotterdam tőszomszédságában. Sok más településhez hasonlóan úgy jött létre, hogy gátat építettek a folyó (jelen esetben a Schie) elé, hogy megakadályozzák a tengervíz visszaáramlását. A gát mellé épült település már az 1200-as években városi rangott kapott és jelentős áruforgalmat bonyolított. 
A város a 18. századtól kezdve egyre inkább az orvosságként használt jenever gyártásáról vált híressé. Egy időben több mint 400 szeszfőzde üzemelt a városban, amihez 17 malom őrölte a gabonát. A jenever (genever) a mai gin elődje, a gabonapárlathoz különféle fűszernövényeket, főleg borókát adtak hozzá. Innen a neve is, a jenever vagy juniper, ami magyarul borókát jelent. 
A 17 malomból mára csak 5 maradt fenn. Ezek a világ legmagasabb szélmalmai, 30 méteres magasságukkal a legtöbb ház fölé tornyosulnak.
MOLENWINKEL DE WALVISCH
(malommúzeum)
GROTE OF SINT JANSKERK
JENEVERIE 'T SPUL
geneverező több mint 500 üveg ginnel és geneverrel
DELFT
Rotterdam és Hága között félúton található ez a kis gyöngyszem városka. Schiedamtól 10 perc vonatút. Sok csatornájával tipikus holland város.
Híres szülötte Jan Vermeer van Delft, híres terméke a helytelenül porcelánnak, illetve kékporcelánnak nevezett delfti fajansz (Delftware), amiről a „a fajansz városának” is nevezik. Itt ölték meg I. Orániai Vilmost.
Ha felblattyogunk a nagyjából 1000 lépcsős Újtemplom (Nieuwe Kerk) tornyába, remek kilátás nyílik a városkára.
DELFT SÉTÁLVA
ROTTERDAM
és a városi piac
A Market Hall egy lakó- és irodaház, alatta piaccsarnokkal, Rotterdamban.
Az épületet 2014. október 1-jén nyitotta meg Máxima holland királynő.
Fel a tetejére